’56 eszménye hatvan év mérlegén – a forradalom révbe ért és elbukott értékei

Október 20-án este a Magyarok Házában, mintegy száz fős, zárt körű rendezvényen, igazolt és elismert veterán harcosokkal együtt ünnepeltük a szabadságharc kitörésének 60. évfordulóját.

A rendhagyó ünnepség rövid, gondolatébresztő előadásokkal kezdődött, majd sütemény, pogácsa, kávé kíséretében, moderált beszélgetés keretében osztottuk meg egymással gondolatainkat, akinek volt, az élményeit ’56-ról, az azt megelőző időszakról, és az azóta eltelt hatvan évről, a szabadságharcot igazoló eredményeiről, hiányosságairól. A valódi értékekről.

Mert ’56 eszményét és zászlaját átadni nem mást jelent, mint a szabadságharc szellemisége által képviselt értékeket továbbadni a fiataloknak, akikből szerencsére jócskán akadt a vendégek között. Reméljük a sablonos ünnepségektől és megemlékezésektől eltérő, lelkiségében, szellemiségében és ismeretanyagában is tartalmas, egyszerre magasztos és szórakoztató rendezvény hozzájárult ahhoz, hogy a jelenlévő fiatalok átvegyék és továbbvigyék ’56 zászlaját, amikor az a veteránok kezéből kihull!