A magyar szakképzés a német ipar hazai képviselőinek igényeit elégíti ki

OS – Az ÉRTÜNK ÉRTETEK – a hiteles párt közleménye –


A magyar szakképzés a német ipar hazai képviselőinek igényeit elégíti ki: részfeladatok ellátására képes betanított munkásokat termel.

A szakképzést felügyelő Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara, és elnöke, Parragh László intézkedései az elmúlt évek során oda vezettek, hogy a német gazdaság kiszolgálóivá tették az oktatási rendszernek ezt a szegmensét. A vállalkozók érdekvédelmi szerve alá rendelni a szakképzést, óriási hiba volt!
Magyarország függetlenségének egyik alappillére a sikeres magyar vállalkozókra épülő termelő gazdaság lenne. A magyar vállalkozások hatékonyságának alapköve pedig a korszerű és komplex tudással rendelkező szakmunkás. Ezt a szakképzési rendszernek lenne feladata
biztosítani.
Ameddig a szakképzés csak papírt ad, de valódi, a munkavállalásban sikerrel használható tudást nem, addig a gimnáziumok el is fogják szívni a gyerekeket a szakma tanulása elől. Ez nem a gimnáziumokat be nem záró polgármesterek hibája, hanem a szakképzési rendszer totális alkalmatlanságáé! A gimnáziumok számának csökkentését az elvárások és színvonal emelésével, központilag kell megoldani, a
felvételi ponthatár minimumának megállapításán keresztül!

Ma a tanulás iránt kevésbé lelkes gyerekek két kudarcos jövő közül választhatnak: a szakképzésben nem tanulnak szakmát, vagy gimnáziumban. A gimnáziumból viszont talán van tovább út, ebben reménykednek a szülők és diákok egyaránt.
A magyar gazdaság számára megfizethető szakemberek hiánya a gazdaságot visszafogó legnagyobb okká lépett elő. A szakemberhiány miatt már a magyar vállalkozások is elvándorolnak az országból. Erre nem megoldás az, hogy a kormány a munkáltatók számára a képzési rendszer részeként lehetővé teszi, hogy a felnőtt szakembert kiváltsák több gyakornok diákkal, akiket a napi profit megtermelése érdekében csak részfeladatokra tanítanak be sietve. Mindezért a munkáltatót még busásan meg is fizeti az állam! A következmény, hogy a magas bérigénye miatt elbocsátott “kész” szakember külföldre megy, a diákok pedig nem tanulják meg a teljes szakmát. Nekik valódi megélhetési lehetőségük, a magyar gazdaságnak pedig szakember utánpótlása nem lesz.

A munkáltatók rövidtávú érdekeit kiszolgáló szakképzés helyett hosszú távú stratégiában gondolkodó, értékelvű rendszerre van szükség! Szakmánként és esetenként szakmán belül is különböző munkaerőpiaci igényt kell kiszolgálnia a képzésnek. A követelményszint magasan tartása mellett az alapképességek és motivációk hiánya terén történő felzárkóztatásnak automatikusan a rendszer részét kell képeznie. Ezen elvek mentén folytatott elméleti képzés, az ahhoz kapcsolódó tematikus gyakorlati foglalkozások a korszerűen felszerelt tanműhelyekben, majd a külső gyakorlati foglalkoztatás folyamata biztosíthatja Magyarország gazdasága számára a képzett munkaerőt!

Bertha Szilvia elnök
Kiss Anikó oktatási szakpolitikus

Kiadó: ÉRTÜNK ÉRTETEK – a hiteles párt