Azonnali hatállyal függessze fel a kormány a devizahitelesek elleni végrehajtási eljárásokat

Az ÉRTÜNK ÉRTETEK – a hiteles párt felszólítja a Kormányt, hogy azonnali hatállyal függessze fel a devizahitelesek elleni végrehajtási eljárásokat az Európai Unió Bírósága folyamatban lévő döntéséig!

A végrehajtások felfüggesztése érdekében össze kell hívni az Országgyűlést, és rendkívüli ülésen határozatot hozni az adósok védelmére!

Az esetleges kilakoltatási moratórium bevezetése alkalmatlan eszköz, mert nem oldja meg a problémát, nem akadályozza meg az adósok tulajdonvesztését.

Tévedés a kormány álláspontja, miszerint semmilyen sürgető ügy nincs, ami indokolná a rendkívüli ülés összehívását. A napokban több devizahiteles érdekvédelmi szervezet is jelezte, hogy a kilakoltatások folyamatosak, és az adósok jellemzően 3 napot kapnak az ingatlanuk elhagyására. Ennél sürgetőbb helyzetet nehéz elképzelni.

Eközben az Európai Unió Bírósága hamarosan meghozhatja azt a döntést (C-51/17, C-126/17, C-259/17), amelynek értelmében sokkal jobb helyzetbe kerülnek az adósok a hazai bíróságokon, és folyamatban lévő végrehajtások jogszerűtlennek bizonyulnak. Vajon kiknek az érdekét képviseli a kormány? A magyar emberekét, vagy az ő kisemmizésükkel gazdagodni akaró pénzügyi világét?

A visszafordíthatatlan károk megelőzése érdekében a törvényhozásnak a lehető legrövidebb időn belül, akár azonnali törvénymódosítással meg kell állítania a családok otthonainak elveszejtését, utcára kerülésüket!

Bertha Szilvia, elnök

Dr. Ölveczky István, adósságválság kezelő szakmai csoport vezetője