3. Devizahiteles adósságválság volt, van…felszámoljuk!

2010 óta a deviza alapú kölcsönök adósai érdekében meghozott intézkedések az adósok egy kisebb részét lélegzethez juttatták, ám az alapvető problémát nem oldották meg: a felvett forint összeg többszörösére növekedett tartozásokat a lakosság nyakán hagyták. Van, aki azóta is képes fizetni a részleteket, egy jelentős tömeg azonban teljes vagyonát, családi életét, egészségét veszítette és veszíti el a fizetésképtelenség következtében, a feketegazdaságba szorulnak életük végéig, vagy külföldre kényszerültek a részletfizetést lehetővé tevő fizetés reményében. Számos kis- és középvállalkozás ment és megy tönkre a jövőben is a korábbi fejlesztésekre felvett deviza alapú kölcsöne miatt.

Az uzsorával felérő adósságnak sokak számára immár élethosszig tartó, és a felmenőket vagy utódokat is bevonó törlesztés következményei az egyéni tragédiáknál sokkal messzebbre mutatnak. A magyar társadalom harmada a létminimumon vagy alatta él, mert ezeket a javarészt jogtalanul követelt összegeket nem költheti fogyasztásra, sem gyerekei színvonalas oktatására, vagy éppen pihenésre, egészségére, esetleg megtakarításra, vagyonhalmozásra. Egyéni következményein túl a hazai gazdaság számára sem lesz belőle bevétel, haszon. E helyett a pénzintézetekhez, onnan pedig külföldre távozik a megkeresett magyar jövedelem. Mindez közvetve a társadalom másik kétharmada számára is jelentős veszteség, nem is beszélve a költségvetésről. Még évtizedeken keresztül folytatódna, de ezt, az ország jól felfogott érdeke miatt, nem lehet hagyni.

Ide tartoznak az azonos időszakban felvett forint alapú kölcsönök adósai is. Abban a helyzetben ugyanis, amikor az alacsony bérek miatt még egy új mosógépet is csak hitelre tudnak megvásárolni az emberek, miközben két lehetőségből választhatnak: egy korábban még nem látott hitelkonstrukciót, annak beláthatatlan kockázataival, vagy a többség számára megfizethetetlenül – és a szakemberek számára is érthetetlenül – drága forint kölcsönt… Nos, ebben az esetben elmondhatjuk, hogy a bankok mindenkit átvertek.

A deviza alapú kölcsönöknek 2008 óta a bíróságokon bejárt útja pedig, állatorvosi lóként, kiválóan rámutat a gazdasági és politikai hatalomtól befolyásolt igazságszolgáltatás hibáira, melyek rendszer szintű reformja alapvető célkitűzése egy felelős politikai erőnek.

Éppen ezért, az ÉRTÜNK ÉRTETEK a kormányzati intézkedéstől az ellenzékből történő ellenállás megszervezéséig mindent megtesz annak érdekében, hogy

  • a magyar ügyvédeknek az Európai Unió Bíróságához benyújtott állásfoglalási kérelmének teljesítéséig – mely hónapokon belül akár rendszer szinten sorsfordító döntés is lehet – itthon a végrehajtási eljárásokat függesszék fel! Meg kell állítani a további indokolatlan és jogtalan vagyonvesztéseket!

  • az egykori deviza alapú kölcsönök esetén a pénzintézetek a felvett forint összeget tekintsék irányadó tőketartozásnak. Az Európai Unió Bíróságának az adósok számára majdani kedvező állásfoglalása mindenképp a politikai szándék morális megerősítése, ám ebben az esetben is rendszer szintű, politikai döntésre van szükség az egyéni bírósági jogorvoslati utak helyett. A magyar adóstársadalomnak már nincs ereje az egyéni igazságok kiharcolására!

  • az azonos időszakban forint alapú kölcsönt felvett adósok tartozását is számítsák újra, a szakemberek által indokoltnak elismert, a jó erkölcs alapjain nyugvó kamattal. Az uzsorások áldozatai is tudják, milyen hurokba dugják a fejüket, a törvény – igen helyesen – mégsem hagyja őket magukra!

  • igazságszolgáltatási reformmal olyan jogi helyzetet teremtsünk, amelyben a teljes igazságtétel lehetővé válik, benne az egyéni kártérítési utak végigjárásával.

Tisztességessé tesszük a végrehajtást! A gebines (önálló) bírósági végrehajtást és a hozzá tapadó sikerdíjas költségeket megszüntetjük. Legyen tilos a kilakoltatás, az ingatlan árverése, ha a követelés 2 éven belüli megtérülése várható! Szintén legyen tilos az ingófoglalás, ha az adós munkabérrel, közmunkadíjjal rendelkezik!

Nagyon sokan vannak, akik képesek lennének életüket rendezni, ha módjuk nyílna egyértelmű és kiszámítható hitelkiváltó kölcsönt felvéve egy összegben rendezni a devizahitelekből visszamaradt tartozásukat. Éppen ezért alapvetőnek tekintjük, hogy aki saját hitelének kiváltására vesz fel hitelt, annál a KHR listát ne vegyék figyelembe!

A magyarság történelmileg egyik legnagyobb kirablása nem maradhat annyiban!