Kegy a devizahitelek károsultjainak?

Ha már mindened elvette a bank, akkor elmehetsz. És még köszönd is meg. És tudom, hogy ebben a végletesen eltorzult gondolkodású világunkban komolyan vannak, akik most hálátlannak és telhetetlennek minősítenek.

Ja, hogy ez az elsétálási jog pl. az USA-ban is úgy működik: reális az értékbecslés, a bank szakszerűen méri fel a törlesztési képességet és a kockázatokat, és így ad reális kölcsönt. És, azután nem emeli meg többszörösére a tartozást, hogy végül egy 20 milliós ingatlant és minden ingóságod elvigye egy eredetileg 5 milliós tartozás fejében. ÉS MÉG KÖSZÖND IS MEG!!!

Te pedig, itt állsz, pucér fenékkel, 40-50-60 évesen kezdheted előről az életed, esetleg kicsi gyerekekkel, támogatásra szoruló szülőkkel. Az országra jellemző siralmas kereseti és vállalkozási lehetőségekkel közepette. Megpróbálhatsz valamit termelni, szolgáltatni, de kinek? Annak a másik 5-6 millió nyomorultnak, akinek pont ugyanígy nincs pénze vásárolni, ugyanezen okok miatt?

Úgy érzem, néha túlelemezzük ezt az egész adósságválság kérdést. Pedig tiszta sor, mi történt! Mindenki tudja. A bankok nagyot akartak szakítani, ehhez partnerre találtak a mindenkori (igen, 2002-2018!) kormányokban, ezért simán átverték az embereket, visszaélve a természetes bizalommal. Forinthitelest, devizahitelest egyaránt csőbe húztak.

Ami nekik visszajár, az a felvett forint összeg. DE AZ VISSZAJÁR!

A pofon egyszerű tények helyett belemegyünk egyéni morális kérdésekbe ÉS ÍTÉLKEZÜNK, kinek milyen igényei lehettek volna és ehhez mennyi kölcsönt szabadott volna csak igényelnie. Ahányan vagyunk, annyi féle szent meggyőződésünk van, kitől milyen közismereti tudás lett volna elvárható. És az örök harc: én nem vettem fel, engem nem érint, úgy kell nekik!

Biztos? Nem érint, hogy az ország legalább felének nincs igazán pénze vásárolni, élni? A gyereked, szüleid, barátaid között sincsenek hónapról hónapra kínlódók?

A szomorú, hogy az elsétálási jogra is sokan már úgy tekintenek, hogy végre, valami. Már az is valami, hogy nem egész életét kell adósrabszolgaként töltenie.
A végrehajtói kamara pedig kasszíroz…

Tragédia.

Bertha Szilvia