Kérdésekre válasz a Magyar Narancsnak

ÉLJEN A MAGYAR SZABADSÁG, ÉLJEN A HAZA!
(A magyar narancs kérdéseit Fülöp Zsófia tette fel.)
– A Jobbikból kiválva Értünk értetek névvel alapított pártot, amelynek az a mottója, hogy ez a hiteles párt, itt vannak a hiteles politikusok. Ez miben nyilvánul meg?
A párt neve: ÉRTÜNK ÉRTETEK – a hiteles párt. Tehát, több, mint mottó. Ez a neve. A hiteles jelző két dologra utal. Az első, hogy a devizahitelekből, és egyáltalán, a 2004-2010 közötti hitelekből kialakult adósságválság megoldása, a jóvátétel a párt egyik alapvető célkitűzése. Nem mellesleg, a párt neve onnan származik, hogy az ÉRTÜNK ÉRTETEK-hez csatlakozott a devizahiteles megoldásokért még 2014 előtt létrejött Hiteles Párt, s az összeolvadást a pártnévben is megjelenítettük. Ettől függetlenül, valóban hitelesnek tartjuk magunkat, mert olyan embereket mutatunk fel, akik saját területükön komoly eredményeket értek el, harcokat vívtak már meg. Nem botcsinálta, csupán szavakkal élő szakpolitikusaink vannak, hanem olyanok, akik évek, esetenként évtizedek valódi tetteit tudják felmutatni. Dr. Drábik János, dr. Ölveczky István, Kiss Anikó, de sorolhatnánk, ha megnézik a listánkat, látják, hogy szakmájukban komoly eredményeket elért emberekkel képviseljük az egyes területeket. Ettől hitelesek. A 106 kerületben a jelöltségért ringbe szálló embereink (szakpolitikusaink nagy része egyébként egyéni választókerületi jelöltséggel is megpróbálkozott) pedig a helyi életük, tetteik miatt hitelesek abban a földrajzi régióban. Új pártként a szervezettségünk érthetően még nem veszi fel a versenyt a ciklusok óta köz- és magánmilliárdokból gazdálkodó pártokéval, de a szerveződés folyamatos és gyors.
– Pártja menyiben kívánja folytatni a Jobbik néppártosodás előtti politikáját, és mennyire mond újat?
Ez egy nagyon összetett kérdés. A Jobbik politikájában nem a néppártosodás a gond, hanem annak módja. Emberi árulásokon keresztül és az értékek elhagyása révén nem lehet néppártosodni. Ezt majd a választási eredmény igazolja. A nemzeti elkötelezett, szókimondó, a problémákra radikális, de szakmai alapokon nyugvó választ adó politizálás – ezt kívánjuk folytatni. Ez a Jobbikban is alapvető vonal, érték volt, a néppártosodásnak nevezett valamivel ez egészen biztosan kiveszett. Miként az értékelvű közösségek szervezését is folytatni kívánjuk. Hogy mennyire mondunk újat? Nem kell mindig újat kitalálni. Mert nem az a valami. Hanem a már számtalanszor „feltalált” értékeket – emberközpontú, közösségközpontú, de toleráns nemzetállam – megtartani és tettekben megvalósítani, tartósan megélni politikai síkon. Ezt fogjuk végre megcsinálnia. Nem újat mondunk, hanem újat teszünk: megcsináljuk azt, amiről mások mindig csak beszéltek, beszélnek.

– Kiket akar megszólítani?
Ez olyan politológus kérdés. Hatalmi játék a szavazatszámokkal. Mi ebben (is) kicsit mások vagyunk. Az értékrendi és gondolatvilágunkat akarjuk bevinni a politikába, és a hozzánk hasonlóan gondolkodókat akarjuk megszólítani, hogy nekik is lehessen képviseletük – bármennyien legyenek is. Ezért hoztuk létre a pártot, ezért indulunk a választásokon. Egyszerűen el akarjuk juttatni minél több emberhez, lehetőleg mindenkihez azt az információt, hogy ilyen is van, ezt is lehet választani. Akikhez ez eljut, azok egy része azt mondja majd: végre, rájuk vártam! Egy része azt mondja majd: Jól hangzik, de nem merek hinni benne még. És lesz egy rész, aki azt mondja: Na, újabb megélhetési politikusok, kamupárt stb… Nos, meglátjuk, hány emberhez jutunk el, hogy azok között hányan lesznek, akik ránk szavaznak. Ez egy sok összetevős folyamat, amelyben sok elem van, amire nincs hatásunk.
– Hányan vannak a pártban és hány támogatójuk van?
A pártban 13-an vagyunk. Nem pártszervezetet építünk, hanem jövőt. Az embereket nem pártkötöttséggel akarjuk, pártkatonaként magunkhoz láncolni, számításaikkal manipulálva őket, hanem magukat az embereket megfogni, ügyek mentén. Így dolgozunk az aktivistáinkkal is. Ha jó megoldást találunk egy problémára, akkor sokan mellé állnak, ha nem, akkor nem. Ez egy komoly jelzés, és már eleve egy kontroll, hogy olyan megoldás, amivel a többség nem ért egyet, el se indulhasson a manipulatív népszerűsítés útján.
Hogy hány támogatónk van, annak megállapítására való a szavazás. J Egy januári, bármilyen kampányt megelőző profi felmérés szerint 1,9%-on álltunk akkor a biztos pártválasztók között. Ez jó indulási alap.

– Mire számítanak a választáson, mennyi esélyt jósolnak maguknak?
Ez is egy borzasztóan sok tényezős, megjósolhatatlan jövő. Azt már látjuk, hogy minden irányból érkeznek a gáncsok, ellehetetlenítések, nagyon nehéz a terep. Mi nem állunk be sem a kormányzati, sem az ellenségi táborba, egy harmadik választási lehetőséget ajánlunk. Ezt akarják minden irányból elgáncsolni, mert egyik oldal sem akar szavazatot veszteni, és hozzánk engedni. A jelöltállítási folyamat során éppen ezért elképesztő arrogáns akadályozásokkal szembesültünk, a jelöltjeinkért a harc most is folyik. Amennyiben az országos lista nem áll fel, úgy a jelölté vált 19 emberünk számára szervezzük meg a helyi kampányt. Országos lista esetén, amennyiben – miként a többi pártnak, nekünk is – 5 hetes, költségvetési támogatásból finanszírozott kampányt valósíthattunk volna meg, úgy 3-8 % közötti eredményt jósolunk magunknak, és ezt egyéni jelölteknél is kb. reálisnak tartjuk.

– Nem félnek attól, hogy indulásukkal a jelenlegi kormánypárt leváltására voksolók szavazataik elvesznek? Mit gondolnak az ellenzéki összefogásról, visszalépnének más jelöltek javára?
Az ellenzéki összefogásban nem hiszünk, mert ahányan vannak, annyi féle jövőképpel bírnak, még az új választási törvényben sem voltak képesek megegyezni. Összefogással a mostani kormányt le lehet taszítani, de egy új, működőképes kormányt kiállítani képtelenség. Anarchia lesz, amely végül pont azoknak kedvez majd, akiket most le akarnak váltani, és újabb ciklusokra (!) bebetonozza a Fidesz-KDNP-t, talán nem is kétharmaddal, hanem négyötöddel… Mert az emberek a rosszat nem szeretik, de a káoszt, a bizonytalanságot még a rossznál is jobban félik! Hosszú távú, stratégiai gondolkodásban ez az összefogás kifejezetten ártalmas az országnak. Ezért nem, mi nem veszünk részt benne, és nem lépünk vissza más jelöltek javára. Kormányozni csak azonos alapokon nyugvó értékrend mentén lehet.

– Kívánnak-e élni az állami támogatással, ha igen, milyen kampányra számíthatunk önöktől?
Igen, kívánunk élni, és jövőképet felmutató, pozitív kampányra számíthatnak tőlünk. Fontosnak tartjuk, hogy a közbeszédet a mostani, mocskos és közönséges, gyűlölködő stílusból visszahozzuk az emberi, befogadható, tartalmas viszonyrendszerbe. Mi ezt követjük.
– Nem félnek attól, hogy nem érik el az egy százalékot és vissza kell fizetni a támogatást?
Nem. Ennél jóval magasabbra törünk… Bízunk magunkban, a programunkban és a marketing-képességeinkben. És az emberekben. A hivatalokban, politikusokban, az állami gépezetben, és a többi pártban…bennük nem.
– Mit gondolnak a kamupárt jelenségről és arról, ha a kamupárt jelzővel illetik a pártjukat?
A kamu- és bizniszpárt jelenség létezik, kár is vitatni. A helyzet az, hogy ez mindkét (kormány és ellensége) félnek érdeke, a zavarosban halászás tipikus helyzetét teremti meg. Egy első választásán induló pártot, amennyiben az valóban politizálni akar, és konkurenciát jelent egy már létező, befolyással bíró politikai erőnek, úgy a közpénzeket szivattyúzó kamupártokhoz hasonlítva jelentősen lehet rombolni. Értelemszerűen, velünk most ezt csinálják, elsősorban a Jobbik. És, persze, meg lehet tenni a médián keresztül, mert, az ember csak ember marad, manipulálható. A világot megváltoztatni nem a politikusok, csak az emberek tudják, a politika legfeljebb irányt mutathat. De, ameddig elfogadják a média manipulációját ahelyett, hogy utánajárnának az információknak, addig minden marad változatlan. Addig egy induló, a közpénz- és biznisz-milliárdok hiánya miatt kevéssé látszó, de tevékeny pártot a többség le fog kamupártozni. Mert azok, akiknek ez az érdeke, ezt fogják belemanipulálni az emberek agyába a lopott milliárdokból rendelkezésükre álló médián keresztül, az emberek pedig visszamondják a leckét – és közben elhiszik, hogy ez az ő saját véleményük. Ez van. Tudomásul vesszük, és türelmesen magyarázunk annak, akiben van fogadókészség. Hiszem, hogy az idő nekünk dolgozik.
Bertha Szilvia