4. Nyugdíj volt, van, legyen! Növekvő bérekkel növekvő nyugdíjakat!

Az állami nyugdíjrendszer olyan vívmánya a társadalmi fejlődésnek, amelynél jobbat még nem termelt ki a 21. század egyetlen modern országa sem. Az állami nyugdíjrendszer fenntartása össznemzeti érdek. Fontos azonban, hogy az egyén élete során tett erőfeszítései nyugdíjában is igazságosan elismerést nyerjenek, valamint azt is figyelembe kell venni, hogy a társadalom komplex közösség, melyben mindenki hatással van mindenkire. A generációkat egymással szembefordítani, nyugdíjasok és aktívak között mesterséges ellentétet szítani a legnagyobb bűn, amit a politika a nemzet ellen elkövethet. Sokkal inkább a kölcsönhatás tudatosítására kell törekedni.

Gyermekek nélkül nem lesz a jövőben olyan nemzetgazdaság, amely a ma dolgozóinak nyugdíját a jövőben biztosítaná. Az a dolgozó viszont, aki ma sok gyermeket vállal, kevésbé lehet aktív a munkapiacon, és a kizárólag munkabér alapú rendszerben gyakorlatilag egyéni jövőbeni nyugdíjérdekével megy szembe. Az ellentmondás feloldásához elengedhetetlen, hogy a kitaníttatott, munkaképes gyermekek felnevelésébe fektetett időt és munkát a közösség nyugdíj kiegészítés formájában elismerje.

Az aktívak és nyugdíjasok közötti kapcsolatot pedig életben is kell tartani: ahogyan a bérek reál értéke változik, úgy változzanak a nyugdíjak! Ezáltal a béremelési stratégia végrehajtásának eredményeképp nem csak a bérek, de a nyugdíjak is pár év alatt radikálisan emelkednek! A létminimum alatti nyugdíjak felzárkóztatása érdekében az emeléseket kezdetben a kisnyugdíjak arányaiban magasabb, fix összegű emelésével, az átlag feletti nyugdíjak esetében pedig szintén fix összegű, de arányaiban alacsonyabb emelésével érjük el.

A még jelenlegi rendszerben nyugdíjba vonulók esetén a szolgálati évek számítását felváltjuk a munkaidőszámlával, a túlmunkát és a nyilvántartott munkaidős másodállást is elismerve extra szolgálati időnek, mellyel tömegek számára az elhasználódásukkal arányosan, korábbi nyugdíjba vonulást teszünk lehetővé! Bevezetjük a munkában eltöltött idővel növekvő, egyéni nyugdíjminimumot.

Az ÉRTÜNK ÉRTETEK kormányra kerülése esetén a ma dolgozóinak is békés időskori éveket biztosít:

  • állami kézben vezetett, egyéni számlákon kezdjük el nyilvántartani a munkabér utáni befizetéseket, a már új a rendszerben nyugdíjalapot halmozókra megszüntetjük a szigorú nyugdíjkorhatár-meghatározást;

  • a korai elhasználódást eredményező munkakörökben a munkaadót magasabb járulékkal terheljük, így hamarabb felhalmozódik az egyéni nyugdíjalap,

  • a fokozatosság biztosítása érdekében bevezetjük a részmunkaidő-résznyugdíj lehetőségét,

  • önkéntes pótlólagos nyugdíj-megtakarítási lehetőséget adunk az állami egyéni számla javára,

  • a kitaníttatott, legalább egy év munkaviszonnyal rendelkező gyermekek után jelentős állami nyugdíj-kiegészítést vezetünk be a gyermeknevelést legalább 10 éven át főállásban végzőknek.