Választhatsz, hogy választhatsz, vagy nem választhatsz!

Ne szűkítsük a választójogot. Inkább tegyük állampolgári kötelezettséggé a szavazáson történő részvételt!


Az is egy vélemény ugyanis, ha valaki üresen dobja be a szavazólapot.
De menjen el, vegyen részt! A következmények és a felelősség is mindannyiunké ugyanis.

A választójog nyolc általános elvégzéséhez kötését nem tartom jó megoldásnak. Fűnyíró elv, ami sosem jó. Nem is segít megtanítani az embereket a felelősségvállalásra.

Bár kedvelem Morvai Krisztinát, s talán jóban is vagyunk, most viszont nem értek egyet vele. Sem azokkal, akik ezt az álláspontot képviselik.

Az országgyűlési képviselőválasztásnak ugyanis természetszerűen arról kell szólnia, hogy az emberek a saját érdekeik szerint szavaznak.
Ki-ki a tudati szintjének megfelelően: van, aki az aznapi érdeke szerint (ők a két csomag tésztával megvehetők – MK szerint), és van, aki képes hosszú távon előre gondolkodni, és a napi, az évi, akár négyévi érdekével szemben, magasabb szintű, hosszú távú érdeke alapján dönt (például a nemzetmegmaradásért).

A gond sokkal inkább ott van, hogy 35-40%-nyi állampolgár nem megy el szavazni. Ezért valóban jelentős a súlya a “két csomag tésztával megvehető” (MK) tudatszintű pár százezer embernek.

A 35-40%-nyi nem szavazó pedig ugyanúgy véleményt alkot a napi életről, szidja a rendszert, panaszkodik, és közben kényelmesen elbújik a következményekért történő felelősség vállalása alól: “Én nem is voltam szavazni!”
Mert lusta volt tájékozódni, és gyáva dönteni. Mert szép idő volt, inkább kirándult (ami máskor, egyébiránt helyes). Vagy, esett az eső, és nem volt kedve kimozdulni.

Ne áltassa magát senki! Mert ilyen körülmények között az nem számít véleménynek, ha nem megye el szavazni! Lustaságnak, közönynek, butaságnak igen.

Nem korlátozni kell tehát a választójogot, inkább állampolgári kötelezettséggé tenni a szavazáson való részvételt!

Morvai K. általam vitatott gondolatai: http://www.echotv.hu/v…/122882/20170803_Napi_aktualis_2_resz
(7.50-től)

Bertha Szilvia